Д. Серікбаев атындағы ВКТУ сайты
  • Қаріп өлшемі
    16px
    Сайттың түстері
    Суреттер

СОВЕРШЕНСТВОВАНИЕ ТЕХНОЛОГИИ ХРАНЕНИЯ ОВОЩЕЙ И ФРУКТОВ В КОНТРОЛИРУЕМОЙ СРЕДЕ С ПРИМЕНЕНИЕМ ИСКУССТВЕННОГО ОБОНЯНИЯ

Авторлар

Аты-жөні Жұмыс орны
Диас Абильдинов ЕНУ им. Л.Н. Гумилева

Жарияланды:

2024-06-27

Бөлім:

Статьи

Мақала тілі:

Орыс тілі

Кілт сөздер:

умное сельское хозяйство, холодильное хранение, искусственный интеллект, хранилище с контролируемой атмосферой, электронный нос, газоаналитическая система, системы холодовой цепи

Аңдатпа

Бұл зерттеу Қазақстанда және одан тыс жерлерде сақтау тәжірибелерінде серпіліс жасау мақсатында жасанды иіс сезу қолдануымен көкөніс пен жеміс сақтау технологияларын жетілдіруді зерттейді. Жасанды интеллект және электронды мұрындарды пайдалана отырып, біздің зерттеу ауыл шаруашылық өнімдерінің жарамдылық мерзімін едәуір ұзарту және шығындарды азайту үшін ақылды сақтау жүйелерінің әлеуетін көрсетеді. Электронды мұрын прототиптерімен жүргізілген алғашқы тәжірибелер картоптың бұзылу кезеңдерін анықтауда жоғары дәлдік көрсетті, бұл ақылды сақтау жүйелеріне интеграциялаудың перспективті бағытын көрсетеді. Бұл мақалада жасанды иіс сезуді пайдалана отырып, динамикалық қоршаған орта бақылауын жүзеге асыратын компактты, ақылды бақылау жүйелерінің әзірленуі ұсынылады. Мұндай компактты сақтау шешімдері шағын фермалар үшін ерекше тиімді, олар аз инвестиция талап етеді және өнім қауіпсіздігін арттыра отырып, шығындарды азайтады және суық сақтау тізбегіндегі тиімділікті жақсартады. Ақылды сақтау бірліктерінің орталықтандырылған желісін енгізу заманауи сақтау жүйелерінің айқын тапшылығын шешеді, азық-түлік қауіпсіздігін қолдайды және инвестициялық және операциялық шығындарды азайту арқылы, сондай-ақ географиялық қол жетімділікті жеңілдету арқылы шағын шаруашылықтарды қолдауға көмектеседі.